Vijf no code programma’s die elke Marketeer moet kennen

No wat? No code. Voor wie nog niet mee is: no code is de nieuwste vorm van software- en applicatie-ontwikkeling. Het is een ontwikkelmethode die toelaat om software-toepassingen te ontwerpen zonder dat je daarvoor die hele ingewikkelde codes hoeft te schrijven. Zo kunnen ook gewone stervelingen zonder IT-achtergrond met een soort bouwblokken aan de slag om snel en eenvoudig de software in elkaar te zetten die ze nodig hebben. Klinkt interessant? Ontdek hier wat jij eraan kan hebben!

No code programmeren is niet te verwarren met low code: low code is eveneens een manier van software-ontwikkeling gericht op sneller werken, maar wel met een minimale hoeveelheid aan codering in programmeertalen zoals Python, JavaScript, R, … Het verschil met no code zit ‘m dus vooral in de technische achtergrond die vereist wordt van de gebruiker: voor low code heb je namelijk wel een basiskennis programmeren nodig, en het laat dan ook vooral programmeerders toe om sneller te werken. No code richt zich daarentegen op mensen zonder kennis van coderen (“citizen developers” zoals ze ook wel genoemd worden). 

Ook als marketeer wil je de no code-boot niet missen, want het zou je werk wel eens een pak eenvoudiger, maar ook beter kunnen maken. No code tools kan je gebruiken om apps en sites te creëren, maar geeft je ook mogelijkheden om je analytics te onderzoeken en jouw doelpubliek en bereik te leren kennen en te verbeteren. Ze helpen je als marketeer te innoveren zonder dat je daarvoor heuse cursussen moet gaan volgen of om de vijf minuten op de IT-afdeling staat. Daarnaast helpen ze bij het vereenvoudigen van workflows en interne processen, verhogen ze de productiviteit door verschillende aspecten van de job te automatiseren én verbeteren ze jouw inzicht in je eigen marketingwerk.

No code programma’s maken de stap kleiner om zelf aan de slag te gaan met je ideeën, om jouw waarde als werknemer of als zelfstandige te verhogen en om over het algemeen ook bij te leren over je vak. Met deze vaardigheden maak jij het verschil en verhoog je de standaard. Of zoals ze het bij Webflow (lees vooral verder om te ontdekken wie dat zijn) zo mooi zeggen: “the no code movement rests upon the fundamental belief that technology should enable and facilitate creation, not be a barrier to entry.” No code is aan een serieuze opmars bezig, en het aanbod is nu al gigantisch. Gelukkig zetten wij hier de vijf must-have programma’s in vijf verschillende domeinen voor jou op een rijtje en maak je een vliegende start in jouw no code carrière!

Site & landingspagina’s: Webflow

Laten we beginnen met een goeie basic: Webflow is een verzameling van templates om jouw idee voor je website heel snel en makkelijk op je scherm te krijgen. De templates kan je volgens jouw intuïtie verslepen en plaatsen naar waar jij ze wil hebben. En zijn ze toch niet helemaal wat je voor ogen had? Dan bouw je gewoon je eigen sjablonen, volledig naar de content die jij nodig hebt op je site. Webflow laat meer creativiteit, experiment, snelheid en onafhankelijkheid toe dan het gemiddelde siteprogramma. Ook nadien is de backoffice ontzettend handig in gebruik: pas aan, voeg toe of haal weg waar nodig zonder je hele site in de war te sturen. 

Als mooi extraatje schuilt er achter Webflow een community van meer dan 75.000 leden waarin jij als gebruiker met anderen in contact kan komen, events kan bijwonen of van je peers kan leren.

Apps bouwen: Bubble

Wanneer we het hebben over no code kunnen we niet om Bubble heen. Met het platform van Bubble maak je eerst een prototype van je website of app, en daarna lanceer je pas. Deze manier van ontwikkelen zorgt ervoor dat je meteen hoge kwaliteit haalt bij de lancering. Bubble helpt je niet alleen bij het bouwen van webapplicaties, SaaS platformen, market places en CRM’s, maar ook bij het groeien en aantrekken van meer bezoekers. Zij zorgen voor implementatie en hosting én er staat geen limiet op gebruikersaantal of gegevensopslag: zo hoef jij je geen zorgen te maken om server onderhoud of infrastructuur. 

Formulieren bouwen: Involve.me

Involve.me helpt je om van jouw webapplicatie of site een interactieve ervaring te maken en je customer engagement te doen groeien. Het platform laat toe om vragenlijsten, enquêtes, simulaties, formulieren en betaalpagina’s te bouwen: kortom, ze hebben een aanbod voor elke stap in de weg naar conversie. Dankzij de handige blog posts, tutorials en templates kan je bovendien heel eenvoudig aan de slag en zie je snel resultaat. Op die manier verzamel je meer gegevens van jouw ideale klant of doe je de verkoopcijfers als de bliksem stijgen!

Workflow: Flowdash

Vergeet Slack, Teams of Google Workspace: Flowdash is dé nieuwe teamwork tool. Elk team heeft zijn eigen unieke manier van werken, en dat heeft Flowdash maar al te goed begrepen. Met hun templates creëer je snel interne tools en handel je taken vlot en makkelijk af: zo kunnen jij en je team focussen op de belangrijke zaken. De brede range aan middelen die Flowdash aanbiedt maakt het onder andere mogelijk om klanten op te volgen, werknemers te verbinden en content in te plannen. Bovendien kan je ook gewoon je eigen hoogwaardige tools bouwen zonder dat je daarvoor ook maar iets van code zelf hoeft te schrijven. Zo heb je meteen de tools waar jij nood aan hebt zonder dat je hoeft in te boeten aan kwaliteit.

Podcast: Anchor

Het is geen nieuwtje meer: elk bedrijf en elke organisatie die zichzelf een beetje op de kaart wil zetten, heeft tegenwoordig een podcast. Podcasts zijn een ideale manier om jouw verhaal te vertellen, content te creëren en op die manier nieuwe bezoekers aan te trekken. Maar hoe begin je daaraan? Anchor is het ideale platform om jouw podcast te maken en uit te brengen én om er geld mee te verdienen. Het programma heeft tools om audio op te nemen of te uploaden en vervolgens te bewerken. Zo publiceer jij supereenvoudig jouw podcast op verschillende kanalen, waaronder Spotify. Bovendien bieden ze jou inzicht in je analytics, zodat je je publiek leert kennen en kan doen groeien. En misschien nog het mooiste aan het hele verhaal: Anchor is volledig gratis!

Met deze vijf programma’s raak je als no-coder al een heel eind op weg. Het zijn stuk voor stuk kwalitatieve platformen waarmee je als beginner degelijke software kan ontwikkelen. Bovendien hebben we nog een eervolle vermelding (we konden het niet laten…) te geven aan enkele programma’s die eruit springen in hun specifieke domein. Zo is Hubspot een integraal platform voor marketing, sales, customer service en CRM software. Met Bannerbear genereer je automatisch verschillende variaties op graphische templates, Mailerlite biedt geavanceerde email marketing tools en dankzij Outgrow verwerf je snel en eenvoudig leads met meer kans op conversie. Trouwens, veel kans dat jij al een kenner bent: ook Wix, Eventbrite, Squarespace, Mailchimp en Shopify zijn voorbeelden van no code programma’s. Laat je dus vooral niet afschrikken en profiteer van de eindeloze hoeveelheid aan mogelijkheden!

Bekijk ook:

Vacature Plaatsen

Bekijk hier de mogelijkheden om vacatures te publiceren in het netwerk van OnlineMarketingjobs.nl.