6 tips om te starten als Freelance Copywriter

6 tips om te starten als freelance copywriter

Je hebt even getwijfeld, maar uiteindelijk heb je de knoop doorgehakt: je gaat starten als freelance copywriter. Of het nu in bijberoep of hoofdberoep is, het is een uitstekende beslissing, gefeliciteerd! Er is de dag van vandaag heel wat werk voor tekstschrijvers en het is ook gewoon écht een leuke job. Goed, de beslissing is gevallen. Maar waar moet je nu rekening mee houden wanneer je op freelance basis aan de slag gaat als copywriter? Werkze! to the rescue!

Begin met een goede basis

Wanneer je eindelijk die beslissing hebt gemaakt om te starten is het verleidelijk om er meteen in te gaan vliegen. En dat komt heus wel, maar zorg ervoor dat je eerst je basis klaar hebt staan. Daarmee bedoelen we enerzijds jouw aanbod: wie ben jij en wat heb je te bieden? Schrijf je copy? Lees je teksten na? Of wil je beide doen? Maak je content? En wat is je medium dan? Heel wat zaken om over na te denken, maar panikeer vooral niet: het antwoord is vaak heel snel duidelijk. 

Anderzijds ga je op zoek naar jouw ideale klant. Wie wil jij bedienen? En in welke sector werkt deze persoon? Bepaal jouw niche: je kan bijvoorbeeld focussen op vrouwelijke ondernemers, horecazaken of consultancy-bedrijven in de IT-sector. Ga na welke soort teksten jij het liefste schrijft en waar jouw eigen interesses liggen, zo blijft het voor jou ook boeiend doorheen het hele schrijfproces. En goed begonnen is half gewonnen: wanneer je eerste klant meteen raak is, zal die gelijkaardige klanten aanbrengen en heb je meteen een mooi voorbeeld in je portfolio voor die specifieke sector.

Bouw aan je portfolio

Over een portfolio gesproken: nee, dat is niet enkel een mooie map om als kunststudent mee door de stad te flaneren. Ook jij als copywriter maakt best een portfolio aan. Dit is een verzameling van het werk dat je al gedaan hebt. Wanneer je start heb je natuurlijk nog niet veel om op te bouwen, maar denk eens goed na over wat je misschien toch al gedaan hebt dat relevant kan zijn. Misschien deed je wel eens iets als vriendendienst of was je vrijwilliger bij een magazine in je studententijd? Dat telt uiteraard mee! En als je niet meteen iets vindt, kan je ook fictieve copy schrijven: kies een bedrijf waar jij heel graag voor zou werken en schrijf enkele social media posts of landingspagina’s voor hen. Of – en hier moet je wel wat meer durf voor hebben – verbeter simpelweg hun bestaande teksten. Wie weet nemen ze jou wel aan!

Nog een leuke manier om je schrijfvaardigheid tentoon te stellen is het schrijven van je eigen blog: schrijf over wat jou interesseert, oefen met SEO en laat op die manier zien hoe goed je bent. Bloggen als freelancer is bovendien goed voor je vindbaarheid, zichtbaarheid én je kan er je persoonlijkheid mee uitdrukken. Een win-win-win voor jouw site dus!

Creëer een eenvoudige site

Het is goed om meteen bij het begin te werken aan een goede, maar eenvoudige site. Daar zijn verschillende redenen voor. Om te beginnen is online aanwezigheid natuurlijk altijd goed, en zeker als starter. Het is een goede manier om klanten te vinden (en voor klanten om jou te vinden) en te tonen wie jij bent. Je eerste site hoeft dan ook niet veel meer te vertellen dan dat: wie ben je, wat doe je en voor wie doe je dat. Het maken van een website is ook een handig proces om jou daarover te doen nadenken, zoals we al aanraadden in tip 1. Wat je op je site wil presenteren en op welke manier je dat doet vertelt al veel over jouw diensten. Zie jouw site in het begin eerder als een mooi digitaal visitekaartje. Later kan je jouw online stekje nog altijd uitbreiden en verdiepen naargelang hoe jij als ondernemer ook zelf evolueert.

Maak jezelf vertrouwd met ‘het wereldje’

Doe ondertussen ook wat onderzoek naar ‘de wondere wereld der copywriting’. Maak jezelf vertrouwd met bepaalde specifieke termen zoals short of long copy, SEO, landingspagina’s etc. Zo toon je ook aan je potentiële klanten dat je weet wat je doet en zullen ze sneller bij jou vinden wat ze exact nodig hebben. 

Praat bovendien met mensen die al aan de slag zijn als copywriter en leer de mensen naar wie je opkijkt kennen: je zal snel zien dat hun leven ook voor jou binnen handbereik is. Je kan ook nieuwe mensen leren kennen door jezelf toe te voegen aan Facebook- of LinkedIn-groepen. Dat soort groepen kunnen je later misschien zelfs nog opdrachten opleveren ook.

Copywriting wordt vaak beschouwd als een eenzame kluizenaarsjob, maar niets is minder waar: connecteer met anderen, stel jezelf voor en kom af en toe eens buiten!

Leg jezelf discipline op

Wat wél waar is, is dat copywriting vaak een job is die je van thuis uit of op afstand doet – zeker wanneer je als freelancer aan de slag gaat. Leg jezelf daarom van bij het begin genoeg discipline op. Het is heerlijk om als je eigen baas zelf je uren en dagen in te plannen, maar zorg natuurlijk wel dat het werk effectief gedaan wordt. Lijst bijvoorbeeld je werk per week op, bepaal de prioriteit ervan volgens de deadlines en plan het vervolgens in op die momenten dat jij wil en kan werken. Ook als je nog geen opdrachten hebt, is er werk: denk aan die site, je portfolio of het zoeken van je eerste klanten. Allemaal werk dat je zaak vooruit helpt, dus plan het net als je ander werk in in de planning!

Lees hier bovendien onze 10 tips om jouw thuiswerk zo goed mogelijk te doen verlopen!

Bepaal je tarieven

Maak van je ‘vooronderzoek’ ook gebruik om na te denken over je tarieven. Bepaal bijvoorbeeld of je voor een uurloon of liever voor een projectprijs wil gaan. Hoe zullen je offertes eruit zien? En je uiteindelijke facturen? Bekijk de gangbare of gemiddelde prijzen van anderen of vraag dit eens na bij copywriters die je kent. Wees hier zeker niet bang voor, de meeste collega-tekstschrijvers delen hun ervaringen en geleerde lessen met veel plezier.

Start niet te laag, maar sta ook open voor input van je klanten. Wanneer je onderhandelt over een eerste opdracht die meteen volledig jouw ding is, kan je misschien wel eens overwegen om je prijs wat te laten zakken. Wees daar dan ook open over met de klant in kwestie: vraag bijvoorbeeld eerlijke of uitgebreide feedback in ruil, of maak duidelijk dat je bij een tweede opdracht (wat natuurlijk wil zeggen dat ze tevreden zijn van je werk) je vraagprijs meteen wat zal verhogen. Hoe flexibeler jij bent, des te flexibel zal je klant zich opstellen.

Dit is natuurlijk nog maar het begin, maar laat je vooral niet afschrikken door de veelheid aan zaken die op je af lijkt te komen. Het kan overweldigend zijn om te starten als freelancer, maar de grootste en meest uitdagende stap is eigenlijk om gewoon te beginnen. Met deze eerste hands-on tips kan je alvast aan de slag en zorg je voor een goede basis. En je zal zien: eens gestart, gaat de bal vanzelf aan het rollen en wordt het pas écht leuk. Succes!

Bekijk ook:

Vacature Plaatsen

Bekijk hier de mogelijkheden om vacatures te publiceren in het netwerk van OnlineMarketingjobs.nl.